SMD slokdarm- maag- dunne darmonderzoek bij volwassenen

Wat?

Een RX SMD-onderzoek is een RX-onderzoek om de slokdarm, de maag en het eerste deel van de dunne darm (duodenum) te beoordelen.
 
Waarom?
 • Reflux: bij reflux kunnen zure maagsappen terugkeren naar de slokdarm en pijn veroorzaken. Soms kan dit beperkt zijn tot het laatste deel van de slokdarm maar soms kan de reflux hoger gaan tot in de mond: dit kan met dit onderzoek beoordeeld worden.
 • Maagbreuk: het kan zijn dat er een maagbreuk is waarbij de maagingang net boven het middenrif is gelokaliseerd. Dit kan dezelfde klachten geven als die van reflux.
 • Motoriekstoornissen: om voedsel van de mond naar de maag te brengen moet de slokdarm goed samentrekken, soms zijn hier problemen mee.
 • Maagproblemen: soms kan een maag heel traag werken, ook dit wordt beoordeeld met dit onderzoek.
 • Dunne darm: het eerste deel van de dunne darm wordt onderzocht en er wordt gekeken of alle delen correct gevormd zijn. 
Waarop kan je letten?

Je moet nuchter zijn voor dit onderzoek: dit betekent dat u voor dit onderzoek 4 uur niet mag eten of drinken.
Als je zwanger bent, of denkt zwanger te zijn, kan het onderzoek niet doorgaan.

Hoe maak je een afspraak?

Een afspraak maken kan je telefonisch doen
 • campus Knokke-Heist : +32 (0)50 63 30 70
 • campus Blankenberge : +32 (0)50 43 40 70
 
Hoe verloopt het onderzoek?
 • Meld je aan bij de receptie van de radiologie. In Knokke bevindt de receptie van de radiologie zich voorbij de inkomhal aan de linker zijde. In Blankenberge bevindt de receptie van de radiologie zich op de eerste verdieping achter en rechts van de loketten. Je hoeft je niet in te schrijven vooraan in het ziekenhuis, tenzij het de eerste maal is dat je naar de radiologie komt.
 • Nadien neem je plaats in de wachtzaal en zal een verpleegkundige of medisch beeldvormer jou en je kind oppikken en begeleiden naar de juiste zaal. Men zal je vragen naar de volledige naam en geboortedatum, dit is om patiëntverwisselingen te voorkomen. Men zal je ook vragen naar eventuele zwangerschap.
 • Je zal je moeten ontkleden: het bovenlichaam moet bloot zijn maar je krijgt een beschermend schortje. In de zaal zal een verpleegkundige je begeleiden, de radioloog zal de opnames maken. Voor het onderzoek moet je witte pap drinken om de slokdarm, de maag en het eerste deel van de dunne darm te beoordelen. Deze witte pap is een bariumhoudende contrastvloeistof. Je zal meerdere keren van positie moeten veranderen tijdens het onderzoek; liggend, staand, in zijlig. Je zal ook op commando moeten slikken. Ook kan het zijn dat er opnames nodig zijn op de buik, met een zandzak onder de maag. Alles wordt goed met je besproken tijdens het onderzoek. Sommige houdingen zijn minder comfortabel, maar pijnlijk is dit onderzoek niet.
 • Als de radioloog oordeelt dat er voldoende opnames genomen zijn, is het onderzoek gedaan. Nadien mag je terug normaal eten en drinken.
 
Hoelang duurt het onderzoek?

Reken op 1 uur voor de volledige duur van het onderzoek. Hou er wel rekening mee dat het onderzoek later kan starten dan gepland, bijvoorbeeld als een ander dringend onderzoek moet doorgaan in dezelfde zaal.
 
Zijn er nevenwerkingen?

Het kan zijn dat je in de dagen die volgen op het onderzoek witte stoelgang hebt. De witte pap kan verstopping veroorzaken, hou dus zeker de stoelgang in de gaten, drink voldoende in de dagen nadien en contacteer bij twijfel eventueel je huisarts of kinderarts.
 
Wat met het resultaat?
 • Bij niet-dringende resultaten wordt het verslag gemaakt door de radioloog en aan de aanvragende arts bezorgd. De meeste artsen in de regio zijn aangesloten op Medibridge, een systeem dat via internet het resultaat online bezorgt aan de huisarts via beveiligde verbindingen. Dit gaat vrij snel maar het lukt niet altijd om het resultaat op de avond zelf al bij de aanvragende dokter te krijgen. Doorgaans is het verslag er wel de dag nadien.
 • Indien het om dringende resultaten gaat, zal de radioloog contact opnemen met je arts en zal het verdere beleid afgesproken worden.