Hysterografie


Wat?

Een hysterografie is een onderzoek waarbij contrast wordt opgespoten in de baarmoeder en de eileiders.

 

Waarom?

Bij een eisprong moet een eitje, na bevruchting via de eileiders naar de baarmoeder om zich te kunnen innestelen. Bij een zwangerschapswens kan het zijn dat de gynaecoloog zeker wil weten of de eileiders goed doorgankelijk zijn: dit wordt met een hysterografie onderzocht.

 

Waarop kan je letten voorafgaand aan het onderzoek?

Neem eventueel op voorhand een extra pijnstiller en neem best ook een maandverband mee voor na het onderzoek. Je hoeft niet nuchter te zijn voor dit onderzoek.

Indien er kans is op zwangerschap kan dit onderzoek NIET doorgaan: bespreek dit met de gynaecoloog op voorhand. 

Indien je ooit een allergische reactie hebt gehad op de toediening van intraveneus contrast, dan is het aangewezen dat je dit bespreekt met je arts. Dit moet nagekeken worden en het kan zijn dat je op voorhand medicatie moet innemen voor dit onderzoek.
 

Hoe maak je een afspraak?

Een afspraak maken kan je telefonisch doen

 • campus Knokke-Heist : +32 (0)50 53 47 00
 • campus Blankenberge : +32 (0)50 53 46 80


Hoe verloopt het onderzoek?

 • Meld je aan aan de balie van de dienst radiologie.
  In Knokke bevindt de receptie van de radiologie zich op -1 via lift A. Als je uit de lift stapt, neem je de gang naar rechts en loop je tot het einde door. Neem bij aankomst een nummer en neem plaats in de wachtzaal aan je linker zijde.  Het nummer verschijnt op het scherm en stuurt je door naar de juiste inschrijfbalie van onze dienst. Je hoeft je niet in te schrijven vooraan in het ziekenhuis, tenzij het de eerste maal is dat je als patiënt naar ons ziekenhuis komt.
  In Blankenberge bevindt de receptie van de radiologie zich op de eerste verdieping rechts achter de loketten. Je hoeft je nergens op voorhand in te schrijven.
 • Nadien neem je plaats in de juiste wachtzaal en zal een verpleegkundige of medisch beeldvormer je oppikken en begeleiden naar de zaal. Men zal je vragen naar je volledige naam en geboortedatum, dit is in je eigen belang om patiëntverwisselingen te voorkomen. 
 • Je zal in de kleedcabine je kledij moeten uitdoen. De slip moet uitgedaan worden en je zal een beschermend schortje krijgen.
 • Nadien kan je de zaal betreden en zal je moeten neerliggen op de tafel. De gynaecoloog en de radioloog worden verwittigd en alles wordt met je besproken. Je kan je vragen zeker stellen aan de verpleegkundige die je begeleidt tijdens het onderzoek, zij/hij zal je bijstaan in de zaal tijdens de ganse duur van het onderzoek.
 • De gynaecoloog zal een speculum plaatsen en het contrast opspuiten. De radioloog zal ook aanwezig zijn op het moment van het inspuiten om de beelden te beoordelen. Het moment van inspuiten kan pijnlijk zijn, maar cruciaal om de informatie te beoordelen. Eens de druk in de baarmoeder vermindert, zal de pijn doorgaans wegtrekken.
 • Nadien wordt het speculum verwijderd en is het onderzoek afgelopen.

 

Hoelang duurt het onderzoek?

Je rekent best op 1u voor de totale duur van het onderzoek.

 

Zijn er nevenwerkingen achteraf?

Vaginaal bloedverlies is niet ongewoon na het onderzoek. Ook kan het zijn dat de pijn wat blijft aanhouden na het onderzoek, hiervoor mag je gerust een pijnstiller nemen. 

 

Wat met het resultaat?

De gynaecoloog bespreekt doorgaans na het onderzoek de resultaten.