SMD slokdarm- maag- dunne darmonderzoek bij kinderen


Wat?

Een RX SMD-onderzoek is een RX-onderzoek om de slokdarm, de maag en het eerste deel van de dunne darm te beoordelen.
 

Waarom?

 • Reflux: bij reflux kunnen zure maagsappen terugkeren naar de slokdarm en pijn veroorzaken. Soms kan dit beperkt zijn tot het laatste deel van de slokdarm maar soms kan de reflux hoger gaan tot in de mond: dit kan met dit onderzoek beoordeeld worden.
 • Fistels: in zeldzame gevallen zijn er verbindingen tussen de luchtpijp en de slokdarm die problemen kunnen geven van verslikken en hoesten. Dit kan met dit onderzoek worden beoordeeld.
 • Maagbreuk: het kan zijn dat er een kleine maagbreuk is waarbij de maagingang net boven het middenrif is gelokaliseerd. Dit kan dezelfde klachten geven als die van reflux.
 • Motoriekstoornissen: om voedsel van de mond naar de maag te brengen moet de slokdarm goed samentrekken, soms zijn hier problemen mee.
 • Maagproblemen: soms kan een maag heel traag werken, ook dit wordt beoordeeld met dit onderzoek.
 • Dunne darm: het eerste deel van de dunne darm wordt onderzocht en er wordt gekeken of alle delen correct gevormd zijn. Dit kan ook met dit type onderzoek beoordeeld worden.
   

Waarop kan je letten?

 • Je kind moet nuchter zijn voor dit onderzoek. Deze onderzoeken gaan bij voorkeur in de voormiddag door.
 • Indien je kind een RX-onderzoek moet krijgen en u bent als begeleider zwanger, hou er dan rekening mee dat je niet in de zaal mag aanwezig zijn tijdens het onderzoek. Grotere kinderen kunnen gerust even zonder begeleider, maar voor kleine kinderen kan dit onderzoek en de apparatuur beangstigend zijn, vandaar dat begeleiding wel aangewezen is. 
 • Het is noodzakelijk om bij kleine kinderen een lege fles en melkpoeder mee te nemen. Kleine kinderen zijn hun melkfles gewoon en drinken doorgaans vlotter als ze hun vertrouwde fles zien. De verpleegkundige of medisch beeldvormer zal op het moment van het onderzoek de melk mengen met het contrast en licht verwarmen zodat je kindje de indruk krijgt dat het zijn of haar gewone melk is. Bij kinderen is een goede samenwerking tussen ouders en verpleegkundigen zeer nuttig. Neem als ouder ook gerust de vertrouwde knuffel mee die je kind kan geruststellen.
   

Hoe maak je een afspraak?

Een afspraak maken kan je telefonisch doen
 • campus Knokke-Heist : +32 (0)50 53 47 00
 • campus Blankenberge : +32 (0)50 53 46 80


Hoe verloopt het onderzoek?

 • Meld je aan aan de balie van de dienst radiologie.
  In Knokke bevindt de receptie van de radiologie zich op -1 via lift A. Als je uit de lift stapt, neem je de gang naar rechts en loop je tot het einde door. Neem bij aankomst een nummer en neem plaats in de wachtzaal aan je linker zijde.  Het nummer verschijnt op het scherm en stuurt je door naar de juiste inschrijfbalie van onze dienst. Je hoeft je niet in te schrijven vooraan in het ziekenhuis, tenzij het de eerste maal is dat je als patiënt naar ons ziekenhuis komt.
  In Blankenberge bevindt de receptie van de radiologie zich op de eerste verdieping rechts achter de loketten. Je hoeft je nergens op voorhand in te schrijven.
 • Nadien neem je plaats in de juiste wachtzaal en zal een verpleegkundige of medisch beeldvormer jou en je kind oppikken en begeleiden naar de zaal. Men zal je vragen naar de volledige naam en geboortedatum van je kind, dit is om patiëntverwisselingen te voorkomen. Men zal je ook vragen naar eventuele zwangerschap.
 • Je zal je kind moeten uitkleden. De pamper mag meestal wel aanblijven. Heeft je kindje een halsketting of oorringen, doe deze best al thuis uit. De kleedcabine kan op slot, doe dit ook.
 • De persoon die het kindje begeleidt zal een speciale schort en schildklierbeschermer krijgen. Dit komt soms beangstigend over, maar dit dient om je te beschermen tijdens het nemen van de foto’s. Krijgt je kind dan niet teveel stralen? De radioloog beperkt het aantal opnames zoveel mogelijk om zoveel mogelijk informatie te krijgen met het minimum aantal stralen. De verpleegkundige die in de zaal aanwezig is, zal deze beschermende kledij ook aanhebben.
 • Tijdens het onderzoek zal het kind de fles aangeboden krijgen met de verwarmde pap, verdund met melk. Vooral de opnames tijdens het drinken leveren belangrijke informatie op en het kind zal in verschillende posities geplaatst worden, afhankelijk van wat moet afgebeeld worden. Dit is soms onaangenaam, maar niet pijnlijk.
 • Als de radioloog oordeelt dat er voldoende opnames genomen zijn, is het onderzoek gedaan en mag je de dienst verlaten. Het kind mag nadien terug normaal eten en drinken.

 

Hoelang duurt het onderzoek?

Reken op 1 uur voor de volledige duur van het onderzoek.

 

Zijn er nevenwerkingen?

Het kan zijn dat in de dagen die volgen op het onderzoek je kind een witte stoelgang zal hebben. De witte pap heeft ook de neiging om opstopping te veroorzaken, laat het kind extra drinken en houd de stoelgang in de gaten. Contacteer bij twijfel eventueel je huisarts of kinderarts.

 

Wat met het resultaat?

 • Voor niet dringende zaken wordt het verslag gemaakt door de radioloog en aan de aanvragende arts bezorgd. De meeste artsen in de regio zijn aangesloten op Medibridge, een systeem dat via internet het resultaat online bezorgt aan de huisarts via beveiligde verbindingen. Dit gaat vrij snel maar het lukt niet altijd om het resultaat op de avond zelf al bij de aanvragende dokter te krijgen. Doorgaans is het verslag er wel de dag nadien.
 • Indien het om dringende zaken gaat, zal de radioloog contact opnemen met je arts en zal het beleid besproken worden.