Slikact - slikfunctie


Wat?

Bij een RX-slikact wordt de slikfunctie nagegaan. Slikken is, ook al lijkt dat heel simpel, een zeer gecompliceerd proces waarbij een aantal zaken in de hals en bovenste slokdarm perfect moeten afgestemd zijn op elkaar om goed te kunnen werken.
 

Waarom?

 • Als slikken niet goed lukt en je verslikt je vaak, kan het zijn dat je arts dit type onderzoek aanvraagt.
 • Als je het idee hebt dat er iets blijft zitten in de keel, kan dit onderzoek nuttig zijn.
   

Waarop moet je letten?

 • Voor dit type onderzoek moet je niet nuchter zijn.
 • Indien je zwanger bent of er is kans op zwangerschap: bespreek dit met de arts die het onderzoek aanvraagt en bij twijfel, overleg met de dienst radiologie. Dit onderzoek kan niet doorgaan als je zwanger bent.
   

Hoe maak je een afspraak?

Een afspraak maken kan je telefonisch doen
 • campus Knokke-Heist : +32 (0)50 53 47 00
 • campus Blankenberge : +32 (0)50 53 46 80
   

Hoe verloopt het onderzoek?

 • Meld je aan aan de balie van de dienst radiologie.
  In Knokke bevindt de receptie van de radiologie zich op -1 via lift A. Als je uit de lift stapt, neem je de gang naar rechts en loop je tot het einde door. Neem bij aankomst een nummer en neem plaats in de wachtzaal aan je linker zijde.  Het nummer verschijnt op het scherm en stuurt je door naar de juiste inschrijfbalie van onze dienst. Je hoeft je niet in te schrijven vooraan in het ziekenhuis, tenzij het de eerste maal is dat je als patiënt naar ons ziekenhuis komt.
  In Blankenberge bevindt de receptie van de radiologie zich op de eerste verdieping rechts achter de loketten.  Je hoeft je nergens op voorhand in te schrijven.
 • Nadien neem je plaats in de juiste wachtzaal en zal een verpleegkundige of medisch beeldvormer je oppikken en begeleiden naar de zaal. Men zal je vragen naar je volledige naam en geboortedatum, dit is in je eigen belang om patiëntverwisselingen te voorkomen. Men zal je ook vragen naar eventuele zwangerschap.
 • Je zal in de kleedruimte de bovenkledij moeten uitdoen, inclusief de beha. De lange broek mag je aanhouden voor dit type onderzoek. Je krijgt een schort om het bovenlichaam te bedekken. Halskettingen en oorringen moeten uit voor dit onderzoek. Het veiligst is, dat je deze sieraden thuislaat. De kleedcabine kan op slot, doe dit ook.
 • Nadien word je begeleid in de onderzoeksruimte. Het apparaat zal zo gepositioneerd zijn dat je moet plaatsnemen ten opzichte van het apparaat om de regio van de keel zo goed mogelijk af te beelden. Men zal je uitleggen wat van je verwacht wordt. Is het niet duidelijk of gaat het te snel, zeg dat tegen de verpleegkundige. De bedoeling is om een zo goed mogelijk onderzoek te krijgen en dat kan pas als je volledig kan meewerken. De radioloog zal op dat moment de onderzoekszaal betreden en samen met de verpleegkundige het onderzoek verderzetten. De radioloog neemt de foto’s en de verpleegkundige assisteert.
 • Men zal je een witte pap geven in een beker om te drinken. De witte pap is een bariumoplossing en zorgt ervoor dat de mond en het bovenste deel van de hals worden afgebeeld als je slikt. Slikken is een complex proces en het is de bedoeling dat, nadat je goed bent geplaatst ten opzichte van de machine, één maal slikt. De witte pap die je moet drinken kan een beetje naar krijt smaken en plakt in de mond waardoor je de neiging hebt om onmiddellijk nogmaals te slikken, maar het is de bedoeling dat je wacht totdat de radioloog zegt dat je mag slikken. Het kan zijn dat je dit enkele malen moet herhalen en dat je meermaals moet veranderen van positie tijdens het onderzoek. Als dit niet duidelijk is, maak je geen zorgen, alles wordt besproken met je op het moment van het onderzoek.
 • Als de radioloog voldoende beelden heeft, is het onderzoek afgelopen en zal men je wat water geven en kan je je even verfrissen.
 • Na het onderzoek mag je de dienst verlaten. Je hoeft je niet af te melden aan het secretariaat, de factuur wordt opgestuurd. De dienst radiologie werkt met derde betalersregel dus enkel het remgeld wordt aan je doorgerekend. 
 • Gaat het om een arbeidsongeval, meld dit aan de secretaresse. Zij doet het nodige.
 • Heb je een afwezigheidsattest nodig voor het werk of de school, meld dit aan de secretaresse. Zij doet het nodige.

 

Hoelang duurt het onderzoek?

De exacte duur van het onderzoek is moeilijk te voorspellen want die hangt af van de vraag die moet beantwoord worden. Reken zeker op een half uur in de onderzoekszaal zelf. 

 

Zijn er nevenwerkingen achteraf?

Je moet er wel rekening mee houden dat het nadien kan zijn dat de stoelgang gedurende enkele dagen witter is. Ook heeft de witte pap de neiging om op te stoppen, vandaar dat het aangeraden is dat je extra water drinkt en dat je je stoelgang in de gaten houdt. Blijf je last hebben van constipatie na dit onderzoek, consulteer dan best je huisarts.
 

Wat met het resultaat?

 • Voor niet dringende opnames wordt het verslag gemaakt door de radioloog en aan de aanvragende arts bezorgd. De meeste artsen in de regio zijn aangesloten op Medibridge, een systeem dat via internet het resultaat online bezorgt aan de huisarts via beveiligde verbindingen. Dit gaat vrij snel maar het lukt niet altijd om het resultaat op de avond zelf al bij de aanvragende dokter te krijgen. Doorgaans is het verslag er wel de dag nadien.
 • Indien het om dringende zaken gaat, zal de radioloog proberen om contact op te nemen met uw arts en zal het beleid besproken worden.